събота, 12 юни 2010 г.

Приказки с поука


Иде реч за 2 страхотни поемки за деца. От тях се извлича поука. Обожавах ги. Вярвам, че си личи. Баба ми, която събуди тази любов, ги подшиваше. Постарах се да не крия конците...
Сега дъщеря ми ги обожава. Тя най-много обича приказки с поука. И филмчета също. Не с принцеси, не с герои. С поука!
Но да се върна на тези, които сега съм снимала. "Медената пита" на прекрасния Батко Златко - издание от 1974 (лично моя) и "Сиводрешко и Бързобежко" на вечната Леда Милева - издание от 1956 (на майка ми, с посвещение по случай завършването на първи клас). И двете - с илюстрациите на гениалния Вадим Лазаркевич. Прекрасни!
Първата е преиздавана. Със сигурност през 80-те, когато брат ми беше дете. С ужасни картинки. Може би и по-късно пак, защото срещах доста книжки от автора напоследък. Случайно или не, в детската градина моето момиченце получи роля в спектакъл, базиран именно на нея :)
За втората не съм докрай сигурна, но по-скоро не. Все си мисля, че бих я забелязала. Жалко, наистина, защото е страхотна... За нея тая надежда да стигне до повече хора. И до сърцата им!

2 коментара:

  1. Поздравления!!! Върнахте ме над 30 години назад във времето на прекрасното ми детство. Поздравления и за майка ви, че е съумяла да съхрани тези бижута. Когато поразгледах блога ви се сетих за всички приказки и книжки, които съм имала. Много много БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления!!! Върнахте ме над 30 години назад във времето на прекрасното ми детство. Поздравления и за майка ви, че е съумяла да съхрани тези бижута. Когато поразгледах блога ви се сетих за всички приказки и книжки, които съм имала. Много много БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване